19 september 2024
Op 15 september vond de eerste Leerdag van Fonds Burgerbewegingen plaats in Het Huis in Utrecht. Het doel van deze dag, die plaatsvond op de Dag van de Democratie, was om diverse burgerbewegingen bij elkaar te brengen, en om kennis, inspiratie en ideeën uit te wisselen.
Het thema van de dag was ‘lange termijn organisen’. Hoe zet je je als groep op een duurzame manier in voor de verandering die je graag ziet? Het is een vraag waar veel burgerbewegingen, die grotendeels draaien op de inzet van vrijwilligers, zich mee bezig houden.
De dag werd geopend met een kennismaking, gefaciliteerd door Joanna en Jelle van trainersorganisatie Stroomversnellers. Vervolgens leidde een van onze eigen raadsleden, Charlotte Braat, een sessie over de vraag ‘Hoe kan je je groep inrichten voor de lange termijn?’. Aan de hand van oefeningen reflecteerden deelnemers op hun manier van organiseren en hoe taken, relaties en proces nu verdeeld zijn in de groep.
Leren gebeurt op verschillende manieren, ook door te ervaren. Onderdeel van het programma was dan ook een schitterende performance door de groep Rootflower met spoken word, dans en muziek.
Na de lunch waren er verschillende praktische workshops. Saskia Wishart van Oxfam Novib gaf een workshop over het vinden van financiering voor burgerbewegingen. Het belang van het ontwikkelen van een financieringsstrategie kwam aan bod, maar ook het benaderen van netwerken met een duidelijke boodschap, het verkennen van verschillende mogelijkheden en het rapporteren aan je supporters.
Ondertussen hield Kai van Support & Recovery een intieme sessie over ‘activism burn-out’ . In gespreksvorm werden vragen behandeld, zoals ‘Hoe houd je de veerkracht om hier op lange termijn naartoe te werken?’ En ‘hoe balanceer je jouw eigen energie met de zorg voor jouw gemeenschap?’. Na de workshop gingen de deelnemers naar huis met praktische tools om een burn-out te herkennen, steunnetwerken op te bouwen en zich duurzaam in te zetten voor de verandering die ze willen bereiken.
Onderzoeker Myriam van den Broucke leidde een workshop om stil te staan bij belangrijke momenten in de ontwikkeling van je strategie. Van missie en visie tot het bedenken van je verhaal, tot de keuze wat voor soort acties je ziet.
Ten slotte gaf Stroomversnellers een workshop over het creëren van een verhaal van solidariteit, om groepen te verbinden en samen sterker te staan.
De leerdag viel samen met de eerste verjaardag van Fonds Burgerbewegingen. Daarom aten we taart, voordat we het laatste deel van de dag ingingen. Dat deel was een ‘open space’ en werd gevormd door de deelnemers zelf. Er was een sessie over theorie van verandering, en hoe maatschappelijke verandering teweeg wordt gebracht. Een ander gesprek ging in op de vraag hoe werknemers te betrekken bij de missie van je beweging. Ook gaf burgerbeweging Stop4deRoute een korte presentatie over waar hun beweging zich voor in zet.
We kijken met veel plezier terug op een mooie Leerdag én onze eerste verjaardag!
Foto’s: Savannah van den Roovaart